Sander van Werkhoven
Bierwijzer maken
Mijn eerste kennismaking met speciaalbier? Dat zal geweest zijn in de zomer van ’86. Het Havo-diploma is net op zak, en na de zomer ga ik de deur uit. Richting Tilburg voor een studie Journalistiek. Tot het zover is werk ik bij de plaatselijke supermarkt. In een dorpje boven Leeuwarden. Af en toe komt er een stel boodschappen doen dat lege bierflesjes inruilt die wij niet verkopen. Ze hebben een verdikking aan de hals en een etiket dat ik niet ken. Weigeren durf ik ze ook niet. En prop ze dus met wat moeite in het kratje met Heineken pijpjes.
Een paar weken later ben ik naar Brabant verhuisd en proef van het studentenleven. Ik leer hier dat het bier in die aparte flesjes Westmalle heet. Dat het een trappistenbier is en net als het lokale La Trappezelfs van de tap verkrijgbaar is. Al is het dan donker en wordt het vaak vermengd met… grenadine. Bah. De verhuizing naar onder de grote rivieren betekent op biergebied alsof de woestijn is ingeruild voor de Livingstone watervallen. Al snel proef ik van Belle Vue, Duvel, De Koninck en Palm en niet te vergeten, al het lekkers van de Arcener Bierbrouwerij. Om niet veel later ook af te reizen naar Amsterdam waar het proeflokaal van brouwerij ’t IJ aan de basis staat van menig memorabel moment. In de jaren die volgen rukt de bierhype steeds verder op richting het noorden. Tot het uiteindelijk zelfs mijn geboortegrond weet te bereiken.
Bij mij heeft het biervirus zich dan al lang en breed in de aderen genesteld. Ik word lid van Pint, bezoek (bok)bierfestivals en val helemaal met mijn neus in de boter als ik voor vakblad Misset Horeca het Rondje Bier mag gaan doen. Samen met ‘biericoon’ Dick Wildeman organiseer ik in die jaren zeker zo’n 75 keer een editie van deze rubriek. Menig Bierconnaisseur mocht ik in het verleden als proever begroeten. Hoewel altijd gezellig was het Rondje Bier meer dan een beetje leuk bier proeven. Het was een rubriek in hét horecavakblad van Nederland. Met dus altijd de intentie de lezers, lees horecaondernemers, bierwijzer te maken. Door ze zo te informeren over aanbod, schenkwijze en – vooral – het belang van een gevarieerde bierkaart. Ik hoop dat ik daar mijn steentje aan heb bijgedragen.
Inmiddels ben ik alweer een paar jaar zelfstandig horecajournalist. En drink nog steeds graag speciaalbier en schrijf er over.En hoop dat nog heel lang te blijven doen.